Publicēts 19.09.17

Šonedēļ notikusī Baltijas centrālo vērtspapīru depozitāriju apvienošanās, izveidojot Nasdaq CSD, un pievienošanās Eiropas TARGET2 vērtspapīriem (T2S) norēķinu platformai ir vienas no lielākajām vērstpapīru infrastruktūras pārmaiņām Baltijā. Lai izvērtētu notikušo pārmaiņu ieguvumus un Baltijas vērtspapīru tirgus nākotnes perspektīvas, Nasdaq CSD sadarbībā ar Latvijas Banku 26. septembrī plkst. 10:00 rīko finanšu nozares ekspertu diskusiju “Finanšu integrācija Eiropā – ieguvumi Baltijas tirgum”.

 

Diskusijas mērķis ir apzināt Baltijas vērtspapīru tirgus izaicinājumus, kā arī turpmāku Baltijas finanšu tirgus integrāciju Eiropā, potenciālās izaugsmes un konkurētspējas stiprināšanas iespējas reģionā.

 

Pasākumā uzrunas teiks Eiropas Centrālās bankas Tirgus infrastruktūras un maksājumu ģenerāldirektorāta vadītājs Marks Beils (Marc Bayle de Jessé), Latvijas Republikas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un Nasdaq vērtspapīru pakalpojumu vadītāja, Nasdaq CSD padomes priekšsēdētāja Arminta Saladžienė.

 

Savukārt paneļdiskusijā, kuru vadīs Nasdaq vadītājs Baltijā un Nasdaq CSD valdes priekšsēdētājs Indars Aščuks, piedalīsies SEB Baltijas valstu korporatīvo pakalpojumu vadītājs Anders Larsons (Anders Larsson), LHV Bank Institucionālo tirgu vadītājs Ivars Bergmanis, Swedbank Baltijas vērtspapīru pakalpojumu vadītāja Elo Tempel, Latvijas Bankas valdes priekšsēdētājs Māris Kālis un Lietuvas Finanšu ministrijas Finanšu politikas departamenta direktors Sigits Mitkus (Sigitas Mitkus).

 

Diskusija notiks Latvijas Bankas ēkā K. Valdemāra ielā 1B, Zelta zālē. Diskusijas darba valoda – angļu.

 

Mediju pārstāvjiem lūdzam akreditēties pasākumam līdz 25. septembra plkst. 12:00, sūtot pieteikumus uz epastu dace.bulte@nasdaq.com vai pa tālruni +371 29 423 528.

 

Par Nasdaq CSD izveidošanu un pievienošanos Eiropas TARGET2 vērtspapīriem (T2S) norēķinu platformai

 

Nasdaq 18. septembrī paziņoja par Latvijas, Igaunijas un Lietuvas centrālo vērtspapīru depozitāriju pārrobežu apvienošanos, kļūstot par vienu licencētu centrālo vērtspapīru depozitāriju Nasdaq CSD. Apvienotais Nasdaq CSD ir pirmais centrālais vērtspapīru depozitārijs Eiropā, kas ir ieguvis licenci atbilstoši Centrālo vērtspapīru depozitāriju regulai (CSDR). Šī ir pirmā reize, kad Eiropas līmenī ir ieviests tiesiskais regulējums centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem, kas nosaka vienotus principus atļaujas saņemšanai, pakalpojumu sniegšanai un centrālo vērtspapīru depozitāriju uzraudzībai.

 

Pēc pārrobežu apvienošanās Nasdaq CSD pievienojās Eiropas TARGET2 vērtspapīriem (T2S) norēķinu platformai, kas ir nozīmīgs Eiropas Centrālās bankas finanšu tirgus infrastruktūras projekts. T2S platforma ļauj integrētā vidē nodrošināt efektīvus un standartizētus vērtspapīru un naudas pārrobežu norēķinu pakalpojumus Eiropas centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem un to klientiem.

 

Baltijas centrālo vērtspapīru depozitāriju apvienošanās mērķis ir pēc-tirdzniecības jeb vērtspapīru uzskaites un norēķinu pakalpojumu konkurētspējas veicināšana Baltijā, kā arī integrētu un efektīvāku vērtspapīru uzskaites un pēc-tirdzniecības pakalpojumu nodrošināšana uzņēmumiem un investoriem gan Baltijā, gan ārvalstīs.