Publicēts 18.09.17

Nasdaq (Nasdaq: NDAQ) šodien paziņoja, ka pēc Baltijas centrālo vērtspapīru depozitāriju pārrobežu apvienošanās Nasdaq CSD pievienojās Eiropas TAREGT2 vērtspapīriem (T2S) norēķinu platformai, kas ir nozīmīgs Eiropas Centrālās bankas finanšu tirgus infrastruktūras projekts.

 

T2S platforma ļauj integrētā vidē nodrošināt efektīvus un standartizētus vērtspapīru un naudas pārrobežu norēķinu pakalpojumus Eiropas centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem un to klientiem.

 

„Līdz ar vienota Nasdaq CSD izveidošanu, jauna depozitārija IT risinājuma ieviešanu, pievienošanos T2S platformai, kā arī uzsākot strādāt atbilstoši jaunajam CSDR režīmam, Baltijas vērtspapīru tirgus piedzīvo vienas no lielākajām infrastruktūras pārmaiņām tā vēsturē. Īstenojot šīs pārmaiņas, Baltijas vērtspapīru tirgū palielināsies vērtspapīru pēc-tirdzniecības jomas konkurētspēja reģionā, sniedzot ieguvumus un papildu iespējas tirgus dalībniekiem,” pauda Indars Aščuks, Nasdaq vadītājs Baltijā un Nasdaq CSD valdes priekšsēdētājs. „Ir liels gandarījums, ka tirgus uzraugi, mūsu klienti un partneri bija gatavi aktīvi sadarboties, lai Baltijas centrālo vērtspapīru depozitāriju apvienošanās un pievienošanās T2S tiktu veiksmīgi īstenota.”

 

“T2S ir bijusi būtiska loma, veidojot integrētu vērtspapīru norēķinu tirgu Eiropā, palielinot pakalpojumu efektivitāti un drošību. Pēc pievienošanās T2S platformai viens no Nasdaq CSD ieguvumiem būs papildu likviditātes optimizācijas iespējas, līdzīgi kā tas ir citiem depozitārijiem Eiropā, kuri pievienojušies T2S. Uzskatu, ka Nasdaq īstenotā infrastruktūras konsolidācija sniegs papildu efektivitāti reģionam,” teica Marks Beils (Marc Bayle de Jessé), Eiropas Centrālās bankas Tirgus infrastruktūras un maksājumu ģenerāldirektorāta vadītājs.

 

Par Nasdaq CSD

Nasdaq CSD SE (Societas Europaea) ir reģionāls centrālais vērtspapīru depozitārijs Baltijā, kas sniedz pakalpojumus Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Nasdaq CSD nodrošina pēc-tirdzniecības infrastruktūru un plašu vērtspapīru norēķinu pakalpojumu klāstu tirgus dalībniekiem. Depozitārijam ir būtiska loma Baltijas finanšu tirgū kā vienīgajam centrālajam akciju, obligāciju, valdību izlaistu vērtspapīru un citu finanšu instrumentu reģistram. Nasdaq CSD ir licencēts atbilstoši Eiropas Centrālo vērtspapīru depozitāriju regulai (CSDR), un to uzrauga Baltijas finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības iestādes atbilstoši CSDR. Nasdaq CSD ir Nasdaq Grupas dalībnieks. Mātes sabiedrība Nasdaq, Inc. sniedz tirdzniecības un pēc-tirdzniecības pakalpojumus vairāk nekā 50 valstīs.