Publicēts 29.09.21

Nasdaq CSD, reģionālais centrālais vērtspapīru depozitārijs Baltijas valstīs un Islandē, sadarbībā ar Mintos, ieguldījumu brokeru sabiedrību, kas piedāvā iespējas investēt aizdevumos, ir izstrādājis tehnoloģisko risinājumu automatizētai starptautisko vērtspapīru identifikācijas numuru (ISIN kodu) izsniegšanai. Jaunais pakalpojums ir pirmais šāda veida pakalpojums Baltijas reģionā un viens no pirmajiem Eiropā.

 

Sadarbība starp Nasdaq CSD un Mintos rada iespēju mainīt ISIN kodu pieprasīšanas un izdošanas veidu. Pretstatā tradicionālajam procesam, Nasdaq CSD un Mintos ir radījuši ātru, digitālu risinājumu, kas datu apstrādi ļauj veikt dažu sekunžu laikā. Ieviešot šo jauno tehnoloģiju, Nasdaq CSD paplašina savu pakalpojumu klāstu, izmantojot mūsdienīgu digitālo risinājumu, pie kura strādājušas abu uzņēmumu komandas. Papildus radītajām izmaiņām tradicionālajā finanšu pakalpojumu tirgū, Nasdaq CSD un Mintos sadarbības rezultāts liecina, ka Baltijas valstis var kļūt par paraugu finanšu tirgos Eiropā.

 

Mintos, kā ieguldījumu brokeru sabiedrība, drīz piedāvās iespēju investēt finanšu instrumentos jeb Notes, kas nodrošināti ar aizdevumiem. Lai ievērotu noteikumus un nodrošinātu papildu drošību investoriem, Notes saņems ISIN kodus, kurus nodrošina Nasdaq CSD, kas darbojas kā Nacionālā numerācijas aģentūra Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Islandē. Nasdaq CSD uzklausīja Mintos vajadzību pēc automatizēta pakalpojuma, kas spētu nekavējoties piešķirt un izsniegt ISIN kodus, izmantojot API risinājumu. Tādējādi abi uzņēmumi apvienoja spēkus, lai izstrādātu tehnoloģiju, kas nodrošina šādu inovatīvu risinājumu.

 

“Mums ir liels prieks ieviest jaunu, pilnībā automatizētu ISIN kodu piešķiršanas pakalpojumu, kas, darbojoties 24 stundas diennaktī, paver klientiem iespējas inovatīviem, pilnībā automatizētiem tehnoloģiskiem risinājumiem. Sekojot līdzi tirgus attīstībai un tehnoloģiju modernizācijai, un paplašinot vērtspapīru pēc-tirdzniecības pakalpojumu klāstu, tostarp – padarot risinājumus ievērojami drošākus, caurskatāmus un efektīvākus, mūsu mērķis ir nodrošināt klientiem un investoriem pašus labākos mūsu nozarē pieejamos pakalpojumus,” pauda Nasdaq CSD valdes priekšsēdētājs Indars Aščuks. “Mēs atzinīgi novērtējam Mintos komandas centienus un pateicamies par viņu sadarbību šajā projektā, sekmējot spožas idejas un attīstību pēc-tirdzniecības vidē,” piebilda Aščuks.

 

“Šī sadarbība bija būtiska, lai mēs varētu ieviest regulētus finanšu instrumentus investīcijām Mintos platformā. Esam vairāk nekā priecīgi, ka atradām tādu partneri kā Nasdaq CSD, kas bija gatavs mums pievienoties šī risinājuma izstrādē, paužot atvērtību un vēlmi turpināt izstrādāt jaunus pakalpojumus. Tas liecina par Nasdaq CSD briedumu pēc-tirdzniecības pakalpojumu jomā un gatavību arī turpmāk iekarot savu vietu augošajos finanšu tirgos. Šī sadarbība ir piemērs tam, kā jau sen pazīstami finanšu nozares dalībnieki un finanšu tehnoloģiju uzņēmumi var sadarboties, lai izmantotu dinamiskās finanšu tehnoloģiju nozares potenciālu,” sacīja Mintos līdzdibinātājs un vadītājs Mārtiņš Šulte.

 

Par Mintos

 

2015.gadā dibinātais Mintos ir regulēts ieguldījumu pakalpojumu sniedzējs. Pašlaik Mintos platformā notiek pāreja uz finanšu instrumentiem, kas nodrošināti ar aizdevumiem. Šos aizdevumus izsniedz izvēlēti alternatīvie kredītu izsniedzēji no visas pasaules. Mintos ir globāla, godalgota platforma ar vairāk nekā 430 000 reģistrētu lietotāju, kuru kopējais finansēto aizdevumu apjoms pārsniedz 7 miljardus eiro, kā arī tirgus līderis kontinentālajā Eiropā, kam pieder 45% tirgus daļa. AS Mintos Marketplace ir licencēta ieguldījumu brokeru sabiedrība saskaņā ar MiFID II, ko licencējusi un uzrauga Finanšu un kapitāla tirgus komisija. Lai uzzinātu vairāk, apmeklē mintos.com vai seko #mintos Facebook, LinkedIn un Twitter @Mintos.

 

Par Nasdaq

Nasdaq (Nasdaq: NDAQ) ir globāls tehnoloģiju uzņēmums, kas apkalpo kapitāla tirgus un citas nozares. Nasdaq daudzveidīgais datu, analītikas, programmatūras un pakalpojumu piedāvājums ļauj klientiem optimizēt un ar pārliecību īstenot savu biznesa redzējumu. Lai uzzinātu vairāk par uzņēmumu, tā tehnoloģiskajiem risinājumiem, kā arī karjeras iespējām, apmeklējiet mūs vietnē LinkedIn, Twitter @Nasdaq, vai www.nasdaq.com.

 

Nasdaq Baltija ir reģionāls vērtspapīru tirgus, kas ietver Nasdaq Tallinn, Nasdaq Riga un Nasdaq Vilnius biržas, kā arī Nasdaq CSD centrālo vērtspapīru depozitāriju. Lai uzzinātu vairāk, apmeklējiet nasdaqbaltic.com.

 

Par Nasdaq CSD

Nasdaq CSD grupa ir centrālo vērtspapīru depozitāriju pārvaldītājs Baltijā un Islandē, kas sniedz pakalpojumus Latvijā, Igaunijā, Islandē un Lietuvā. Nasdaq CSD nodrošina pēc-tirdzniecības infrastruktūru un plašu vērtspapīru norēķinu pakalpojumu klāstu tirgus dalībniekiem. Depozitārijam ir būtiska loma finanšu tirgos kā centrālajam akciju, obligāciju, valdību izlaistu vērtspapīru un citu finanšu instrumentu reģistram. Nasdaq CSD reģistrēto vērtspapīru kopējā vērtība pārsniedz 50 miljardus eiro un pakalpojumi tiek sniegti vairāk nekā 7500 emitentiem Islandē un Baltijas valstīs. Nasdaq CSD ir licencēts atbilstoši Eiropas Centrālo vērtspapīru depozitāriju regulai (CSDR), un to uzrauga attiecīgās finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības iestādes. Depozitārijs nodrošina norēķinu automatizētu un tūlītēju apstrādi Eiropas TARGET2 vērtspapīriem (T2S) norēķinu platformā. Nasdaq CSD ietilpst Nasdaq grupā, un tā mātes sabiedrība Nasdaq, Inc. sniedz tirdzniecības un pēc-tirdzniecības pakalpojumus vairāk nekā 50 valstīs. Lai uzzinātu vairāk, apmeklējiet: nasdaqcsd.com.

 

Nasdaq CSD mediju kontakti:

Dace Bulte

+371 67 212 431

dace.bulte@nasdaq.com

 

Mintos mediju kontakti:

Selma Karadza

+371 27894223

communications@mintos.com