Paskelbta 18.09.17

Nasdaq (Nasdaq: NDAQ) šiandien praneša, kad trims Baltijos šalių centriniams vertybinių popierių depozitoriumams susijungus į vieningą Nasdaq CSD, ši bendrovė taip pat prisijungė TARGET2 – Securities (T2S), Europos centrinio banko sukurtos (ECB) vertybinių popierių atsiskaitymų platformos.

 

T2S – tai Europos centrinio banko iniciatyva sukurta atsiskaitymų platforma, kurioji vykdomi standartizuoti ir žymiai efektyvesni atsiskaitymai tarp Europos depozitoriumų.

 

„Baltijos šalyse įsteigtas vieningas vertybinių popierių depozitoriumas Nasdaq CSD, įsiliejimas į atsiskaitymų platformą T2S, taip pat naujoji CSD IT platforma bei poprekybinių paslaugų pokyčiai, įgyvendinant CSDR reikalavimus, žymi istorinį momentą Baltijos šalių kapitalo rinkoje. Bendros pastangos ir ilgalaikis  bendradarbiavimas  su  Baltijos kapitalo rinkos dalyviais  leido sėkmingai įgyvendinti į šiuos svarbius struktūrinius pokyčius“, – sako Indars Asčuks, Nasdaq Baltijos rinkos vadovas ir Nasdaq CSD vadovas. „Tikime, jog  šie pokyčiai padidins Baltijos vertybinių popierių rinkos konkurencingumą bei sukurs vertingos pridėtinės vertės visiems kapitalo rinkos ekosistemos dalyviams“.

 

Apie Nasdaq CSD

Nasdaq CSD yra Baltijos šalių centrinis vertybinių popierių depozitoriumas (toliau – Depozitoriumas), vykdantis veiklą Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Depozitoriumas įsteigtas 2017 metais, sujungus Estijos, Latvijos ir Lietuvos centrinius vertybinių popierių depozitoriumus.

 

Depozitoriumas yra kapitalo rinkų infrastruktūros įmonė, teikianti vertybinių popierių registravimo, atsiskaitymų ir kitas plataus spektro poprekybines paslaugas Baltijos šalių rinkai. Jo veikla yra licencijuota pagal Europos Sąjungos centrinių vertybinių popierių depozitoriumų reglamentą (angl. Central Securities Depository Regulation, CSDR, toliau – ES Depozitoriumų reglamentas). Depozitoriumas naudoja šiuolaikinę, į Europos centrinio banko TARGET2-Securities (toliau – T2S) platformą integruotą automatizuoto atsiskaitymų apdorojimo (angl. straight-through processing, STP) technologiją. T2S yra europinė vertybinių popierių atsiskaitymo platforma, kuria vykdomi standartizuoti atsiskaitymai už vertybinių popierių sandorius.