Avaldatud 29.09.21

29. september 2021 – Nasdaq teatab, et Balti ja Islandi väärtpaberite keskdepositoorium Nasdaq CSD SE arendas koostöös finantsettevõttega Mintos välja tehnoloogilise lahenduse ISIN-koodide (rahvusvaheline väärtpaberite identifitseerimisnumber) väljastamiseks. Teenus on esimene omalaadne Baltikumis ja esimeste seas kogu Euroopas.

 

Nasdaq CSD ja Mintose koostöö tulemusena valminud lahendusega toimub kogu ISIN-koodi taotlemise ja väljastamise protsess sekunditega.

 

Mintos plaanib hakata pakkuma investeerimisvõimalust uutesse finantsinstrumentidesse: võlatähtedesse. Turureeglitega vastavuses olemiseks ja investoritele lisaturvalisuse pakkumiseks saab igal võlatähel olema ISIN-kood, mille väljastab Nasdaq CSD. Kuulnud Mintose vajadusest automaatse lahenduse järele, mis on võimeline koheselt määrama ja jaotama ISIN-koode, ühendas Nasdaq CSD Mintosega jõud, et vajalik tehnoloogia välja arendada.

 

„Meil on hea meel pakkuda nüüdsest 24/7 ISIN-koodi väljastamise teenust, mis täidab meie klientide vajaduse nutika, täielikult automatiseeritud lahenduse järele. Nasdaq CSD eesmärk on pidevalt suurendada uute ja innovaatiliste teenuste valikut, et meie klientidel ja investoritel oleks ligipääs turvalistele, tõhusatele ja maailmatasemel toodetele ning teenustele,“ ütles Nasdaq CSD juht Indars Ascuks. „Hindame kõrgelt Mintose tiimi panust selles ühises pingutuses.“

 

„Koostöö Nasdaq CSDga on väga tähtis meie peatselt turule jõudva võlatähtede teenuse jaoks. Võlatähed saavad olema uus finantsinstrument, millesse Mintoses saab investeerida. Nasdaq CSD ja meie koostöö on näide, kuidas finantsturu tuumikettevõtted koos tärkavate tehnoloogiaettevõtetega saavad parimal moel ära kasutada võimalusi, mida finantstehnoloogiamaastik pakub,“ ütles Mintose asutaja ja juht Martins Sulte.

 

Mintos

2015. aastal asutatud Mintos on litsentseeritud investeerimisteenuse pakkuja. Mintos on parasjagu muutmas oma teenust, hakates pakkuma väärtpabereid, mis on tagatud laenudega. Laene annavad Mintose platvormi vahendusel välja alternatiivsed laenuandjad üle kogu maailma. Globaalselt tunnustust pälvinud platvormil on tänaseks enam kui 430 000 kasutajat ning platvormi kaudu on välja antud üle 7 miljardi euro mahus laene. Mintos on oma valdkonnas mandri-Euroopa turuliider, hoides 45% turuosa.

 

Nasdaq CSD

Nasdaq CSD on väärtpaberite keskdepositoorium, mis tegutseb Eestis, Islandil, Lätis ja Leedus. Nasdaq CSD-l on finantsturul oluline roll, pakkudes väärtpaberite arveldus- ja haldusteenuseid nii riigi- kui erasektori emiteeritud väärtpaberitele. Nasdaq CSD on litsentseeritud Euroopa väärtpaberite keskdepositooriume käsitleva Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määruse alusel ja on kohalike finantsinspektsioonide järelevalve all. Nasdaq CSD kuulub Nasdaqi gruppi. Vaata täpsemalt: nasdaqcsd.com.

 

Nasdaq, Inc. on maailma juhtiv kauplemis-, börsitehnoloogia-, noteerimis-, teabe- ja avalike ettevõtete teenuste pakkuja, tegutsedes kuues maailmajaos. Maailma esimese elektroonilise börsi loojana kasutatakse meie tehnoloogiat enam kui 85 väärtpaberiturul rohkem kui 50 riigis. Ligikaudu üks kümnest väärtpaberitehingust maailmas tehakse Nasdaqi tehnoloogia vahendusel. Nasdaq on koduks 4000 noteeritud ettevõttele, mille turuväärtus on kokku üle 15 triljoni dollari. Loe täpsemalt: nasdaq.com, nasdaqbaltic.com.

 

 

Lisainfo:

Ott Raidla

Nasdaq Tallinn

Kommunikatsiooni- ja turundusjuht

Tel: +372 640 8862

Mobiil: +372 5552 4824

ott.raidla@nasdaq.com